Space & Sound / Huda v prostoru a 60 let nové hudby

Publikováno: 16.11.2016

Space & Sound
Hudba v prostoru pro tři orchestry
Forum Karlín

Ostravská banda
90 let nové hudby
Divadlo Archa

tisková zpráva Praha / Ostrava, 16. listopadu 2016

UPROSTŘED ZVUKOVÉHO KOTLE

V Ostravě zkouší v těchto dnech na koncert ve Foru Karlín 140 hudebníků. V sobotu ráno se přesouvají hráči Janáčkovy filharmonie Ostrava a Ostravské bandy do Prahy, aby se stali hlavními aktéry události, která už teď je vnímána jako vrchol pražské koncertní sezóny.

Koncertu Space & Sound - Hudba v prostoru - jednoznačně dominuje skladba Karlheinze Stockhausena Gruppen pro tři orchestry, která jednou provždy proměnila účinkováním třech orchestrů dohromady a dirigováním třech dirigentů najednou zvukové možnosti hudby a vnímání publika, obklopeného masou hráčů. Možnosti „zvukového kotle“ díky obrovské síle hudebníků využije současný americký skladatel Phill Niblock, jehož skladba má navzdory tomu křehký název Tři okvětní lístky (2014) i česko-americký skladatel Petr Kotík ve svých Variacích pro tři orchestry (2003-05). Mladou generaci zastupuje dílo Jacka Sotomského z Polska - dva orchestry po stranách a uprostřed akordeon ve skladbě beautiful to me. ah (2014). Závěr koncertu patří dvěma skladbám Johna Cage, který obrátil naruby tradiční hudební svět. Uslyšíme provedení jeho hvězdného atlasu Atlas Eclipticalis (1961) současně se Zimní hudbou (1957) pro klavír. V duchu jeho postojům k náhodě a nepředvídatelnosti vstoupí v jistém momentě do jeho hudby hornická dechovka, která dorazí ze Stonavy u Karviné. Na zkouškách se dirigenti Johannes Kalitzke, Petr Kotík a Rolf Gupta dorozumívají megafony, tak velké jsou vzdálenosti mezi jednotlivými orchestry.

NÁVRAT DO ARCHY

Ostravská banda vznikla pro potřeby festivalu Ostravské dny v roce 2005. Mezinárodní komorní orchestr hráčů, kteří hrají soudobou hudbu na vrcholné úrovni, se vrací do Archy po třech letech. Dirigovat ji bude zčásti Petr Kotík, zčásti Johannes Kalitzke, jeden z nejzkušenějších dirigentů soudobé hudby v Evropě.

Na programu je skladba amerického avantgardisty Christiana Wolffa Trust (2012), Nine + 1 Petra Kotíka (2013) a Alegorie noci (1985) pro sólo housle a orchestr italské hvězdy soudobé hudby Salvatora Sciarrina a v porovnání s daty jmenovaných kompozic stařičký Kammerkonzert (1923-25) Albana Berga pro klavír, housle a 13 dechových nástrojů. Sólisty jsou česko-švýcarská houslistka Hana Kotková, se kterou si virtuózní part klavíru zahraje v Bergovi Belgičan Daan Vandewalle.

Mimořádnost obou koncertů organizovaných Ostravským centrem nové hudby  potvrzuje fakt, že na jejich podporu v rámci benefičního koncertu v Praze 8. listopadu  vystoupil nejslavnější skladatel současnosti Philip Glass.

Více informací na koncertům na webu www.newmusicostrava.cz/cz/space-sound/ a facebooku www.facebook.com/ocnhOva/.

Předprodej vstupenek
V sítích Ticketportal a GoOut a na místě konání koncertu platbou v hotovosti i platební kartou.

NOVINKA: navýšili jsme počty míst za studentské vstupné. Na základě předložení studentského průkazu nabízíme další místa za vstupenku v ceně 300 Kč. (Na jedno ID lze zakoupit maximálně 2 vstupenky).

Koncert ve Foru Karlín natáčí Česká televize, tým kreativního producenta Petra Kubici.

FORUM KARLÍN
sobota 19. listopadu v 19:00
Janáčkova filharmonie Ostrava
Ostravská banda
Hornická kapela ze Stonavy
Daan Vandewalle, klavír
Johannes Öllinger, kytara
Milan Osadský, akordeon
Petr Kotík, Johannes Kalitzke, Rolf Gupta, dirigenti

Phill Niblock: Three Petals (2014)
Jacek Sotomski: beautiful to me. ah (2014)
Petr Kotík: Variace pro tři orchestry (2002-05)
Karlheinz Stockhausen: Gesang der Jünglinge – elektronická hudba (1955-56)
Karlheinz Stockhausen: Gruppen
(1955-57)
John Cage: Atlas Eclipticalis (1961)
simultánně s Winter Music (1957) pro klavír
simultánně s Hornickou kapelou ze Stonavy

DIVADLO ARCHA
neděle 20. listopadu ve 20:00
Ostravská banda (mezinárodní komorní orchestr)
Hana Kotková, housle
Daan Vandewalle, klavír
Johannes Kalitzke, Petr Kotík, dirigenti

Christian Wolff: Trust (2012)
Alban Berg: Kammerkonzert (1923-25)
pro klavír, housle a 13 dechových nástrojů
Petr Kotík: Nine+1 (2013)
Salvatore Sciarrino: Allegoria della note (1985)
pro housle a orchestr

Pořádá Ostravské centrum nové hudby ve spolupráci s Ostrovy s.r.o., Forem Karlín a Divadlem Archa.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Statutární město Ostrava, Goethe Institut Prag, Německé velvyslanectví v Praze a The Bakala Foundation.

Speciální poděkování patří Philipu Glassovi, společnosti RSJ a.s., Nadaci Karla Janečka, Hauch Gallery a Velvyslanectví USA v České republice.

Hlavní mediální partneři: Český rozhlas Vltava, Unijazz

Mediální partneři: Česká televize, Opera Plus, HIS Voice, Fullmoon, Harmonie, Art & Antiques, Headliner, Radio 1

Další informace a tiskové materiály:
Silvie Marková & Jitka Volková
SMART Communication