Vrcholí Ostravské dny!!!

Publikováno: 30.8.2019

Rekordní návštěvnost festivalu předznamenává změnu.
Po hudbě dneška je hlad

Ostrava 30.8. - Intenzivní potlesk si ve středu v noci v areálu Dolu Hlubina vysloužili dva nestoři originální a svobodné hudby, klavírní virtuóz Frederic Rzewski a jeho kolega Alvin Curran, který v Ostravě hrál na roh antilopy kudu. V úterý ostravskou katedrálou bouřily varhany a orchestr v nové skladbě Klause Langa a poslouchalo se ticho konceptuální symfonie Yvese Kleina. Jazz a art rock byl zas součástí programu Studia Dan z Vídně. Včerejší noc smyčcových kvartet se slavným Quatuor Bozzini z Montrealu předznamenala, že současné hudbě jsou v Ostravě vyhrazeny už jen dva dny. Koncerty začaly 22. srpna a od té doby nabízejí širokou platformu pohledů na to, co byla, je a bude soudobá komponovaná hudba. Do moravskoslezské metropole se sjíždí publikum z celého světa, i přesto, že do hudebního mainstreamu mají Ostravské dny pořádně daleko.

Ostravská banda - Poslední výzva - Večer v opeře

Pátek 30. 8. 19 hodin– Trojhalí Karolina, kryté náměstí v centru Ostravy, ovládne opět virtuózní Ostravská banda. U všech pěti provedených skladeb budou přítomni jejich autoři. Hejnem ptáků se nechal inspirovat Miroslav Srnka, brilantním muzikantstvím houslistky Hany Kotkovéa středami u Roberta Wilsona zase Petr Kotík, rovnováhy bude přerušovat James Falzonez USA  a Frederic Rzewskiříká, že: „Skladbu píšu jako pes, kterého vezmete na procházku do lesa“. Rychle „prozkoumávat pachy“ bude s Ostravskou bandou klavírista Daan Vandewalle, který provedl na tomto bienále už více než pět hodin hudby.

Sobota 31. 8. 15 hodin - Poslední výzva představí program komorních kompozic rezidentů Institutu, polovina z nich zazní ve světové premiéře. Na Janáčkově konzervatoři v Ostravě nabídneme pohled do mysli mladých skladatelů, kteří mají kořeny v různých částech světa: od Kanady, přes Peru až po Čínu. Poslední výzva, poslední šance ukázat svůj díl v mixu přístupů

Neděle 31. 8. 19 hodin – Závěrečný koncert Ostravských dnů, na který přijede poprvé v historii festivalu Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Pražský skladatel Petr Baklanapsal pro velký orchestr skladbu Nad městem je ostrov, která má něco společného s poutním místem, místem, kam se chceme vracet, aniž bychom měli praktickou potřebu. Známá je konverzace Mortona Feldmana se Samuelem Beckettem, která vedla k vytvoření jediného „operního“ díla amerického avantgardisty Feldmana Neither (Ani). Oba dva operu nesnášeli. Několik řádků textu, který nakonec Beckett napsal Feldmanovi na pohlednici, visí v Trojhalí Karolína na obřím plátně a přezpívá jej vysokými a křehkými tóny operní hvězda Claudia Barainsky. Do této role ji obsadil Peter Rundel, který bude dílo plné poezie dirigovat. Do Operního večera v průmyslovém Trojhalí se zapojí také Národní divadlo moravskoslezské: inscenační tým Jiří Nekvasil a David Bazika, ale i jeden z nejznámějších českých básníků Petr Hruška a jeho bratr Pavel.

Ceny jednotlivých koncertů jsou uvedeny na našich webových stránkách. Vstupenky je možné zakoupit v síti GoOut.

Festival Ostravské dny se koná za podpory statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje, Česko-německého fondu budoucnosti, společnosti SATUM a díky dalším institucím, nadacím i podpoře soukromého sektoru. Za kontinuální velkorysou pomoc Ostravskému centru nové hudby děkujeme Liboru Winklerovi.

Ostravské dny probíhají ve spolupráci s Trojhalím Karolina, Národním divadlem moravskoslezským, Janáčkovou konzervatoří v Ostravě, Provozem Hlubina, spolkem Bludný kámen, Českým rozhlasem a Českou televizí.

Pořadatelem festivalu je Ostravské centrum nové hudby. Informace o festivalu a dalších projektech jsou k dispozici na webových stránkách www.newmusicostrava.cz a také na facebooku.

Podporují nás

E-mail: info@newmusicostrava.cz